Van recept a longevityre, a hosszú, minőségi életre? Attól függ..

A longevityvel, azaz a minőségben leélt, hosszú élet fogalmával először pont az ellenkező oldalról megközelítve találkoztam. Egészségbiztosítási vezetőként rengeteg olyan statisztikát láttam, amiből kiderült: gyakran teljesen feleslegesen leszünk betegek az életvitelünk, az életmódunk, rossz szokásaink következményei még a genetikánknál is nagyobb mértékben ronthatják az életesélyeinket. De akkor miért nem teszünk ez ellen? Egyáltalán, mit kellene csinálni, hogy biztosabban tovább éljünk, egészségesen?  Hogyan hozhatunk tudatosan jó döntéseket ennek érdekében? Ezeket a kihívásokat járták körbe a szakértők a Remind Magazin Remind Connect “Longevity: Élj tovább egészségesen!” beszélgetős estjén május 3-án a MOMkultban: Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, Monika Szente longevity mentor, Szabina Tomán üzletasszony és Dr. Richard SCHWAB M.D. gasztroenterológus.

Fotók: Remind Connect

Saját utadon kell haladni, kitapasztalni

Már a téma felvetése is ütősre sikeredett Tatár Csilla műsorvezetőtől, mikor arról kérdezte Schwab Richardot, hogy most akkor tényleg az időszakos böjt, a minél rövidebb időablakban étkezés az egyik leghatásosabb módszer az emésztésünk támogatására, vagy együnk inkább bőségesen reggelire, ami pedig a dietetikusok fehér könyvében van ajánlásként megfogalmazva? Konkrétan, mikor és mit együnk reggelire, és mit ne? Kinek higgyünk egy-egy ajánlás, tanács tekinetében, főleg ha ezek még ellent is mondanak egymásnak időnként?

Nem csak ebben a válaszban, de az este folyamán még sokszor többen is megfogalmazták azt az alaptézist, hogy akármennyire szeretnénk, nem lesz 1 protokoll, ami mindenkinek jó, az egyéni különbözőségeinket figyelembe kell venni az életmód változtatás döntéseiben. Ez egyben egy választ is a címben feltett kérdésre: nem 1 recept van, hanem mindenkinek ki kell kísérletezni a neki leginkább megfelelő, őt leginkább támogató szokásokat, döntéseket.

Amire a longevity kapcsán általában figyelnünk kell: megfelelően étkezni, mozogni, pihenni, nem stresszelni: ennek érdekében pedig jó szokásokat kell kialakítani, ami azért a mindennapokban gyakran egyáltalán nem megy csak úgy, karikacsapásra..

Miért olyan nehéz rávenni magunkat a jó szokásokra?

Tomán Szabina egészséges életre törekvő ügyfeleinek körében a legnagyobb kihívás az alkohol megvonása mellett pl az, hogy hogyan lehetne valahogy megoldani, hogy ne kelljen sportolni… Persze, mozogni tudjuk, hogy jó lenne, de valahogy nehezen megy, hogy ezt tényleg be is építsük a mindennapokba.

Almási Kitti több oldalról is megközelítette, miért is okoz gyakran nehézséget, hogy a káros szokásaink helyett az egészségünket építő újakat hozzunk be az életünkbe. Eleve a megelőzéssel, a prevencióval az a baj, hogy mivel nem látni a nyereséget azonnal, ez nem annyira vonzó az embereknek. Emiatt csak akkor foglalkozunk magunkkal igazán, amikor már tűzoltás van, vagy megkaptuk a szignált, hogy mindjárt itt a nagy baj, és azt viszont már szeretnénk elkerülni. Addig pedig marad a „KÉNE…” pl: a kanapén fekszem, tudom, hogy mozogni “kéne”, de ja, nem most kezdem el, mert most nagyon fáradt vagyok… Pedig: csak 10 perc aktivitás után garantáltan nem érezné annyira fáradtnak magát az ember, mint előtte a kanapén fekve.. Azért kell csak legalább 10 percet csinálni, mert már ez is egy igazi siker élményt ad, erre pedig nagy szükségünk van.

“Nem stresszelni” sem olyan egyszerű

Stresszre szükségünk van az életünkben, sokaknak viszont vagy eleve több van, mint kellene, vagy nincsenek jó megküzdési technikáik. A nem megfelelően kezelt stressz pedig nem csak öregít,  negatívan hathat a megfelelő táplálkozásra is: például kisbabakorban gyakran ahhoz szoktunk hozzá, hogy a sírás, a stressz kezelésére az evéssel jön a megnyugvás. “Ó, szegény baba sír, biztosan éhes” – pedig lehet, csak ölelésre vágyik- és ha mással nem, akkor etetéssel biztos meg lehet nyugtatni: ez a megszokott mechanizmus pl felnőtt korban a stresszevésbe hajszol minket, így “nyugtatva” magunkat stressz esetén: evéssel..

Almási Kitti szerint a hosszú élet titka: a gátlástalanság! Bizony gyakran akkor járunk jól, ha bevesszük a “leszarom kapszulát”, ahelyett, hogy túl aggódunk vagy túl szorongjuk magunkat. Az életünk tele van stresszel, szorongással, és amiatt is lehet extra szorongásom, hogy nem tudom, hogy az vajon jó-e amit csinálok? Mivel teszek igazán jót magamnak, és mivel nem? Ilyenkor a túl sok kontroll kontraproduktívvá válik, szóval nem kell mindenhez nagyon mereven hozzáállni,  mindenből addikciót csinálni..

Az Alvásunk az egyik legközpontibb elem a longevityben

Tatár Csilla az előadás előtt megkérdezte a követőit, hogy: “Mi az, amit tudod, hogy meg kéne tenned, azért, hogy sokáig, egészségesen élj, de mégsem vagy képes rá?” Erre a Mozgást várta volna válaszként, de egyöntetűen az Alvást jelölték meg a válaszolók, és ez összecsengett a többi beszélgetőtárs véleményével is: az alvás bizony az egyik legfontosabb megoldandó, fejlesztendő területünkké vált az elmúlt években. Még a gasztroenterológus Schwab Richárd is azt emelte ki, mint legalapvetőbb tanács a longevity érdekében, hogy mindenkinek mérni kellene az alvás minőségét, úgy is fogalmazott, hogy az alvás monitorozás egy új univerzum, amivel fejleszthetünk az állapotunkon.

Szente Mónika longevity mentor saját maga is az alvásának javításával kezdte a változtatást, és ezt javasolja a hozzá fordulóknak is. A fejlesztésben az adatok, hordható eszközök sokat segítenek, de ne csak hordjunk hanem nézzük is meg ezeket az eszközöket. Meg kell tudnunk tanulnunk értelmezni az adatokat, és az sem árt, ha van mentor, aki kíséri a változást.

Van tehát recept?

Ami segíthet: ismerjük meg a saját “konyhánk” alapanyagait (saját testünk, szervezetünk működését), tanuljuk meg a főzési technikákat, (amik tényleg, bizonyítottan jó eredményt hoznak), és kísérletezzünk jó hangulatban, lazán: így tudjuk kialakítani a saját hosszú távú, egészséges, minőségi életünket…

👉 Ha még több érdekel a témában, akkor ajánlom a Longevity & Anti-aging konferenciát, ahol többek között a következőkről lesz szó: az öregedés lassítása, longevity technikák, HRV (szívfrekvencia-variabilitás) és hordható eszközök, amikkel mérheted pl az alvásminőséged! Részletek itt!

Hozzászólnál? Itt, ezen a linken: 👉 a LinkedIn-en meg tudod tenni!

Olvass tovább, ezek is érdekelhetnek:

Hogyan optimalizáld a stresszt? – Webinar

A NEXT Academy webinar sorozatában ezúttal a hatékony stressz megküzdésről lesz szó: -A stressz működési mechanizmusa szervezetünkben -Mitől leszünk egyensúlyban? -Hogyan mérhető a stressz-szintem? -Tények és tévhitek a stresszről Gyakorlatban alkalmazható technikák -Tanácsok a fenntartható teljesítményed érdekében A legújabb hordható technológia eszközök segítségével mindezek már megismerhetőek, elérhetőek, a stressz pedig optimalizálhatóvá válik.   Nézd meg

Tovább olvasom »

Egy szál virág fizetésemelés helyett?

A nők 89%-át éri hátrányos megkülönböztetés a munkahelyén, ráadásul növekedés észlelhető az előző évhez képest az AVON felmérése alapján. Március 8-án a Nemzetközi Nőnap alkalmából ünnepeljük hát őket, adjunk virágot a munkahelyen a kolleganőknek, ja meg hirdessünk akciót, hogy a mai napon a női ügyfeleink 25% kedvezmény kuponnal tudnak vásárolni! Valóban ez a legjobb módja

Tovább olvasom »

1 nap igazi szabin

Megálltam egy pillanatra a napi rohanásban, kivettem egy nap szabit. De nem azért, hogy elintézzek valamit, hanem azért, hogy TÉNYLEG távol tartsam magam a munkától. Mivel saját vállalkozásokat vezetek, ráadásul jellemzően otthoni munkavégzéssel, így szinte folyamatosan a munkám körül forog az életem, néhány elutazást, nyaralást leszámítva. Nem tudtam, mit fogok majd csinálni aznap, de ahogy

Tovább olvasom »

Munkamánia, Munkaalkoholizmus, hol húzódnak a munkafüggőség határai?

„Alkoholista vagyok és munkafüggő” hangzott el a bulvárosan ütős kezdés Sebestyén Balázs rádiós műsorvezetőtől, az ország legismertebb celebétől. Aztán árnyalta a képet: teljes mértékben nem gondolja magát munkafüggőnek, mert le is tudja tenni a munkát, mikor kikapcsolódik. Ez az egyik olyan eleme a munkához való viszonynak, amit a szakemberek is kiemelnek, ha szeretnénk tisztában lenni

Tovább olvasom »

Az Egészséges Teljesítmény sorozat oldala: