Egy szál virág fizetésemelés helyett?

A nők 89%-át éri hátrányos megkülönböztetés a munkahelyén, ráadásul növekedés észlelhető az előző évhez képest az AVON felmérése alapján.

Március 8-án a Nemzetközi Nőnap alkalmából ünnepeljük hát őket, adjunk virágot a munkahelyen a kolleganőknek, ja meg hirdessünk akciót, hogy a mai napon a női ügyfeleink 25% kedvezmény kuponnal tudnak vásárolni!

Valóban ez a legjobb módja a nők elismerésének?

Fotó: George Milton (Pexels)

Hátrány nőnek lenni - még mindig

A modern társadalomban a szerepek változása és az átjárhatóságuk nők és férfiak között egyre inkább előtérbe kerül. Érzetre és kommunikáció szempontjából egyre többet foglalkozunk a nők hátrányos helyzetével, de a valóságban a nők hátránya csak nagyon lassan csökken az élet különböző területein.

Kutatások mutatják, hogy a nők a munkahelyeken még mindig gyakran szembesülnek az egyenlőtlenségekkel és előítéletekkel. Az eurostat adatai alapján Magyarországon a nők átlagosan 17%-kal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. A Global Gender Gap Report jelentése szerint összességében pedig 32%-os különbség van a nemek között, és még 132 évig fog tartani, míg ez kiegyenlítődik, ha ilyen ütemben haladunk tovább.

A nők alulreprezentáltak a vezetői pozíciókban (és akkor is 23%-al kevesebbet keresnek), a vállalat eredményeihez történő hozzájárulásuk és teljesítményük gyakran nem kapja meg azt a figyelmet és elismerést, amit megérdemelne. A legnagyobb problémák közé tartozik a fizetésbeli különbségek, a rugalmas munkavégzés hiánya, és a vállalkozásindítás lehetőségeinek korlátozottsága.

Otthoni második műszak

Miközben sok korábban tipikusan inkább női feladatot már férfiak is betöltenek, a társadalomban uralkodó konzervativizmus és a hagyományos nemi szerepek fenntartják a férfiak és nők közötti egyenlőtlenséget, például a KSH adatai szerint a gyermekgondozási távolléten lévők közül a férfiak kevesebb mint egy százalékát teszik ki.

Ezen kívül a jellemzően otthon végzett, láthatatlan munka – mint például a háztartási feladatok és a gondozás – továbbra is nagyrészt a nők vállán nyugszik, és ez a munka szintén gyakran elismerés nélkül marad.

Legyenek akkor a férfiak hátrányban?

A nők hátrányának csökkentése óhatatlanul a férfiak kedvezőbb helyzetének megnyirbálásán keresztül érhető el. Ez persze sok olyan hangot is felvet, hogy ne diszkrimináljuk emiatt negatívan a férfiakat, csak azért mert nem nők, illetve valóban jobb teljesítmény nélkül ne helyezzük előre, magasabb pozícióba a nőket a férfiakkal szemben önmagában a nemük miatt.

A kiegyensúlyozottság, a nemek közötti egyenlőség érdekében már nemzetközi férfinap is van, aminek a célja a férfiak egészségének és a nemek közötti egyenlőségnek a hangsúlyozása, a férfiak elleni diszkrimináció elítélése, valamint a férfiak közösségben, családban és gyermeknevelésben játszott pozitív szerepének elismerés – és ez szintén fontos, mert a nők hátrányának csökkentésében nem az a cél, hogy a férfiak kárára történjen.

A kulcs abban van, hogy ne a munkavállaló neme, hanem a teljesítménye számítson – ez viszont nem lehetséges valóban transzparens, következetesen megvalósuló, objektív alapokra épülő teljesítmény menedzsment rendszer működtetése nélkül. Ameddig bármelyik munkavállaló azt érezheti, hogy a neme miatt hátrányos megkülönböztetések érik, addig csak statisztikai csúszkákról beszélünk, hogy épp ki van hátrányban, és nem az egyén valós teljesítménye alapján történik az elismerés.

Lassan közeledik a nemek közti egyensúly

Az igazságosság felé vezető út lassú, de léteznek eredmények a nemek közötti egyenlőtlenségek csökkentésére. Magyarország a PwC Women in Work Index alapján az elmúlt években a nemzetközi rangsorban 9 helyet lépett előre, ami pozitív változást jelent az esélyegyenlőség terén

Az EU új irányelvei, amelyek a bérek átláthatóságát és a bérdiszkrimináció elleni küzdelmet célozzák, további lépések a helyes irányba:

📉 Az uniós irányelv bevezetésével eltűnhetnek a nemek közötti bérkülönbségek.

💼 Pár éven belül bárki megtudhatja, mennyit keresnek kollégái ugyanabban a munkakörben.

📢 Az álláshirdetéseknek tartalmazniuk kell a várható bérsávot, növelve a jelentkezési folyamat átláthatóságát.

🚫 A munkáltatóknak tilos a pályázók korábbi vagy aktuális díjazásával kapcsolatos kérdéseket feltenniük.

📊 Legalább 100 főt foglalkoztató vállalatoknak jelenteniük kell a nemi alapú bérkülönbségeket.

🔍 A munkaügyi felügyelőségek és az egyenlő bánásmóddal foglalkozó testületek nagyobb hatáskört kapnak.

 ⚖️ A szabályok megsértése esetén szigorú szankciók és bírságkiszabás lehetséges.

Virág helyett - A valódi elismerés felé a munkahelyen

A nőknek a valódi elismerés és támogatásaz, ami valóban számít, és ezt a szemléletet kellene előtérbe helyeznünk a nőnap alkalmából. A nőnapi virág kedves gesztus, de nem változtat érdemben a strukturális egyenlőtlenségi problémákon.

Vezetőként az évi egyszeri ünneplés helyett a hangsúly inkább az inkluzív és támogató munkahelyi kultúrán, valamint a változás elősegítéséhez szükséges minden napi, egyenlő esélyeket nyújtó teljesítmény menedzsmenten legyen.

Hozzászólnál? Itt, ezen a linken: 👉 a LinkedIn-en meg tudod tenni!

Olvass tovább, ezek is érdekelhetnek:

Hogyan optimalizáld a stresszt? – Webinar

A NEXT Academy webinar sorozatában ezúttal a hatékony stressz megküzdésről lesz szó: -A stressz működési mechanizmusa szervezetünkben -Mitől leszünk egyensúlyban? -Hogyan mérhető a stressz-szintem? -Tények és tévhitek a stresszről Gyakorlatban alkalmazható technikák -Tanácsok a fenntartható teljesítményed érdekében A legújabb hordható technológia eszközök segítségével mindezek már megismerhetőek, elérhetőek, a stressz pedig optimalizálhatóvá válik.   Nézd meg

Tovább olvasom »

1 nap igazi szabin

Megálltam egy pillanatra a napi rohanásban, kivettem egy nap szabit. De nem azért, hogy elintézzek valamit, hanem azért, hogy TÉNYLEG távol tartsam magam a munkától. Mivel saját vállalkozásokat vezetek, ráadásul jellemzően otthoni munkavégzéssel, így szinte folyamatosan a munkám körül forog az életem, néhány elutazást, nyaralást leszámítva. Nem tudtam, mit fogok majd csinálni aznap, de ahogy

Tovább olvasom »

Munkamánia, Munkaalkoholizmus, hol húzódnak a munkafüggőség határai?

„Alkoholista vagyok és munkafüggő” hangzott el a bulvárosan ütős kezdés Sebestyén Balázs rádiós műsorvezetőtől, az ország legismertebb celebétől. Aztán árnyalta a képet: teljes mértékben nem gondolja magát munkafüggőnek, mert le is tudja tenni a munkát, mikor kikapcsolódik. Ez az egyik olyan eleme a munkához való viszonynak, amit a szakemberek is kiemelnek, ha szeretnénk tisztában lenni

Tovább olvasom »

Vezetői teljesítmény fenntarthatóan

A vezetőnek saját magára is figyelni kell, és a beosztottaival is foglalkozni kell, ha szeretné, hogy produktiv, egészséges teljesítmény legyen. De vajon hogyan? Vendégünk Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezető igazgatója a vezető szemszögéből világít rá azokra a tényezőkre, amik meghatározóak a fenntartható teljesítményben.Vada Gergely, a Fusion Vital alapítója pedig az adat alapú wellbeingen keresztül mutatja

Tovább olvasom »

Az Egészséges Teljesítmény sorozat oldala: