Az Egészség és a Regeneráció legyen veled! – a COVID ellen

Félig-meddig túl vagyok a koronavírus fertőzésen. Azért félig-meddig, mert bár 13 napja kezdődtek a tünetek, de még mindig nem múlt el a köhögés, és az éjszakáimon egyértelműen tetten érhető, hogy még küzd a szervezetem a vírussal. Persze én még jobban jártam, nem kerültem kórházba, nem volt súlyos tünetem, de az is kiderült, hogy a vírus nem válogat és bizony nem immunrendszer meg egészséges életmód függő az, hogy elkapod-e, – viszont ettől még nagyon is számít, milyen állapotban ér téged…

Rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás, egészségtudatos életmód + maszkviselés, fertőtlenítés, gyakori kézmosás, szóval egy alap odafigyelés és aktív védekezés mellett is “betalált’ a koronavírus a családunkba. Igyekszünk egészségesen élni és ritkán vagyunk betegek, de ez az elmúlt 2-3 hét tényleg közel hozta azt hozzánk, hogy miért is fontos, hogy törődjünk az egészségünkkel.  Egyáltalán nem hasonlított semmilyen influenza, vagy egyéb korábbi megbetegedésre, jóval makacsabb és szervezetet jobban megviselő betegség ez.. Már régóta mérem, kutatom és hirdetem az alvás, a regeneráció fontosságát is, de most aztán saját példán az is kiderült, hogy miért van óriási jelentősége ennek a szervezet működésében.

Az éjszaka alatt a zöld színnel jelölt regenerációt rendszeresen megszakította a szimpatikus idegrendszeri (stressz) állapot

 Az éjszakai regeneráció megmutatja, hogy küzd a szervezet

Az alvásminőségen egyértelműen beazonosítható volt, hogy gyulladás, betegség van a szervezetemben. Az éjszakai, nyugalmi pulzusom sem tudott 52 alá menni, azaz eleve magasabb pulzustartományban történt az alvás. Ez pedig azt is magával vonja, hogy nincs lehetőség az igazi pihentető, jó minőségű regenerációra, ilyenkor a pulzus változékonysága, a pulzusvariancia egy beszűkültebb zónában van. Igyekeztem több aktív módszert is bevetni az alvásminőségem támogatására.

A lefekvés időpontját direkt korábbra hoztam

Ahogy megjelentek a tünetek, elkezdtem tudatosan egyre korábban lefeküdni, így adva lehetőséget a szervezetemnek a több regenerációra

Sok pihenéssel a betegség ellen

Nem véletlenül növekedett meg az alvásmennyiségem 15-20%-al egyik napról a másikra, átlagosan 1 órával korábban le is feküdtem, szükség volt az extra időre a regenerációhoz. Ráadásul ehhez még hozzájött napközben fél óra – 1,5 óra közötti időtartamban a bónusz kora délutáni pihenés. A szervezetnek szüksége van ezekre a direkt “lassulásokra”, hogy több erőforrást tudjon átcsoportosítani az immunrendszer támogatására. Az immunrendszerünkben az alvásnak kiemelt jelentősége van: az úgynevezett természetes ölősejtek (amik el tudják pusztítani a nem kívánt támadókat) termelődése a regenerációs folyamatunk része. Ha nem pihenünk eleget, akkor nem állítjuk elő ezeket a „katonákat’ a behatolók ellen..

 

Vírus ellen biztos védelem nincs.  De támogató módszerek vannak, amik csökkenthetik a hatását.

A jelenlegi hullámban a brit mutáns terjed, ami 10-20%-al több vírust tartalmaz, erősebb tüneteket és nagyobb fertőzést okoz.  Ezért van több 30-50 év közötti fiatal a kórházakban a korábban elsődlegesen idősek körében taroló hullámhoz képest. És már az sem “igaz”, hogy leginkább csak azok kerülnek a súlyos esetek közé, akiknek valamilyen alapbetegsége van, több olyan ismerősöm is van, akik nem csak hogy alapvetően egészséges, de aktív sportoló, hosszútávfutó is például, mégis erősen megviseli a szervezetét a vírus. Sok olyan kommentet olvasni a közösségi médiában, amik arról szólnak, hogy “akinek jó az immunrendszere, meg sok vitamint eszik, azon nem fog a vírus”, de ez egyáltalán nem igaz. Elkapni tényleg bárki elkaphatja, még a beoltottak is, igen. Az oltás sem “mentesít’ a veszélytől, viszont erősen csökkenti a potenciális hatását. Az egészséges életmód, immunrendszer az sem egy “páncél”, amin semmi sem hatol át, a jelentősége ott van, hogy ha már egyszer találkozik a szervezet a vírussal, akkor hogyan reagál rá: ha jó, egészséges állapotban vagyunk, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy kisebb-nagyobb döccenőkkel, de túléljük, és kevesebb kárt okoz a szervezetünknek. Aki pedig túlsúlyos, cukorbeteg, krónikus megbetegedése van: ők eleve rosszabb helyzetből indulnak a vírussal való küzdelemben.

És itt láthatóan tényleg mindennek jelentősége van, vajon a szervezet elegendő muníciót halmozott fel a vírus érkezése előtti napokban, hetekben, években? Garanciát a tünetmentes találkára a legjobb sportolói múlt vagy legerősebb immunszer sem jelent, sőt van, hogy a gyengébb állapotból valaki jobban jön ki, mint aki többet tett magáért az elmúlt években. Ilyenkor arra is lehet gondolni, hogy akkor meg minek az egész? De azt meg el szoktuk felejteni, amire a virológusok fel szokták hívni a figyelmet: a kutatások, szabályok, az oltási hatékonyság, stb: ezek mind POPULÁCIÓ szinten hatnak és igazak, attól még, amikor a vírus találkozik a szervezeteddel az egy EGYÉNI reakció lesz, abban már benne van a genetika, életmód, egészségi állapot, környezeti hatások egyaránt, ezért csak akkor tudjuk meg, hogy velünk mi történhet – ha tényleg megtörténik. Ráadásul azt is fontos tudni, hogy a betegségből való felépülés még nem jelent valódi kilábalást, a szövődmények hatásai még sokáig velünk maradhatnak..

Azt tehát nem tudhatjuk előre, hogy el fogjuk-e kapni a vírust, és ha igen, akkor milyen hatást vált ki a szervezetünkben majd. Ami viszont BIZTOSAN segíthet: ha minél több előnyt szerzünk az egészségtudatos életvitellel, és a megerősített immunrendszerrel, a jól kialakított, működő alváshigiéniával. Ezek szuper fegyverek lesznek, hogy tompítani lehessen a hatásokat, épersze az oltással, ami a jelenlegi tudásunk szerint a legerősebb fegyver az arzenálban.

TÉNYLEG most számít igazán, hogy mennyire sokat teszel / tettél eddig az egészségedért! 

Védd meg magad, pihenj sokat, tegyél meg mindent előre – magadért!

Szólj hozzá!