A fáradtság csak a jéghegy csúcsa

Beszámoló a 2023-as Alvás Világnapjáról

Lemerít minket a küzdelem a kihívásokkal szemben

Az Alvás Világnapján felszínre került az elmúlt nehézségekkel teli évek hatása: a válaszadók 62%-a nevezte meg a FÁRADTSÁGOT mint egy új tünetet a Szinapszis alvásfelmérésében, amit a Magyar Alvás Szövetség megbízásából végeztek el. A magyarok 60%-a azt is gyakran megtapasztalja, hogy éjszaka felébred, nappal pedig álmos. Ez nem véletlen, a fenti adatok egybevágnak a Fusion Vital alvás mérési adataival: ugyan az alvás mennyisége köszönhetően a home office lehetőségének az elmúlt időszakban összességében egy pár percet nőtt, de az alvásunk hatékonysága viszont csak 57%! 

„A COVID járvány következményei és a válságos világhelyzet éppúgy, mint a mindennapi életkörülmények változásai jelentős hatással vannak az alvásunkra, amelyek a munkavégzés és a családi együttlétek területén is jelentkeznek” foglalta össze G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke, a Magyar Tudományos Akadémián megtartott tanácskozáson. A COVID-on átesett betegek körében 50-70%-ban jelennek meg alvásproblémák is.

Pedig a megfelelő alvás kritikus jelentőséggel bír az életünkben, az egészségünk, növekedésünk, az energiánk újratermelése, a minőségi élet megélése szempontjából. 

Itt az ideje valamit nagyon máshogy csinálni

Rohanunk, nem nem törődünk az alvásunk időzítésével, és ennek megvannak a következményei, ezt már Dr. Bódizs Róbert, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatási igazgatója emelte ki: a Hungarostudy kutatásából kiderült, hogy 1 óra 9 perc eltérés van a munka-és a hétvégi napok között alvás szempontjából -ezt nevezik szociális jetlagnek-  és amikor rákérdeztek arra az embereknél, hogy miért nem áll módjukban szabadon aludni, akkor a legjellemzőbb okok: a gyerek, munka, család és a háziállatok voltak.  Tele vagyunk kötelezettségekkel, belső feszültséggel a rohanásból fakadóan, és emiatt gyakran teljesen hátra priorizáljuk az életünkben az alvásunkat..

Amikor az alvás problémák, zavarok, betegségbek mögötti okokat vizsgálják a kutatók, akkor gyakran a nem megfelelő életmódot lehet megtalálni. A stressz nem hatékony kezelése negatívan hat a regenerációnkra, a mozgáshiány mellett a nem megfelelő táplálkozás hatása is tettenérhető: a magyarok 56%-a saját bevállása szerint is súlyosabb, mint kellene, és ez azért nagy probléma, mert az elhízás oda-vissza hat az alvásunkra: aki túlsúlyos, az rosszabbul alszik, a rossz alvás pedig növeli az obezitás (elhízás) kockázatát..

Ha nem alszunk jól, akkor dekocentráltabbak is vagyunk, és ez minden területre, a mentális teljesítményünkre is kihat. Ez már adatokkal is igazolható: a tudatalatti memóriánkban elhelyezett nyomot 3x jobban idézték fel azok, akik aludtak, azaz a tanulási képességünket megsokszorozza az alvás, ilyenkor történik meg ugyanis, hogy az érzékelt információk a  rövidtávú memóriánkból átkerülnek, konszolidálódnak a hosszútávú memóriánkba, erről már Dr. Fabó Dániel neurológus főorvos beszélt. És ha sérül az alvásunk, kevesebbet, nem megfelelő időben, vagy nem megfelelő minőséggel (hatékonysággal) pihenünk, akkor bizony nem tanulunk eredményesen, nem tudunk jól koncentrálni, teljesíteni.

Gyakran csak akkor derül ki, hogy mennyire fontos (lett volna) az alvás, mikor megtörténik a baj: Dr. Óberling József ezredes (ORFK-OBB) előadásában rámutatott a fáradtság és a közlekedési balesetek,kapcsolatára: ha fáradtan vezetünk, olyan, mintha ittasan vezetnénk: 17 órányi folyamatos ébrenlét 0,5-ös, 24 órányi már 1 ezrelékes alkoholkoncentrációval azonos hatást eredményez. Sajnos évről-évre nő az elalvásos balesetek száma, még úgy is, hogy a statisztikák gyakran torzítanak: sokan szégyenlik bevallani, hogy a baleset elalvás, fáradtság miatt következett be.

A hozzállásunk kulcsfontosságú

Hogyan javítható az alvásunk? A megfelelő fény segíthet a cirkadián ritmusunk beállításában, ahogy a mozgásnak is kiemelt jelentősége van. Vada Gergely, a Fusion Vital alapítója pedig a mentális hozzáállás fontossságára hívta fel a figyelmet: a Fusion Vital kutatásában pl azt vizsgálták, hogyan lehet a pozitv pszichológia eszköztárát használni az alvásunkban. A kutatásban részt vevőktől azt kérték, hogy lefekvéskor soroljanak, idézzenek fel 10 olyan dolgot, amiért érdemes volt felkelni. Ezzel a módszerrel minden résztvevőnek javult valamilyen mért életminőség paramétere (alvás, stressz megküzdés, stb) összességében 5-15%-os javulást sikerült elérni az alvás mutatókban.

Nem is tudunk róla, hogyan alszunk valójában

Fusion Vital alvásméréseiből az kiderült, hogy az emberek 40%-ának gyengék az alvásmutatói és az ami igazán baj az, hogy sokan nem is tudnak erről, megszokták a folyamatosan jelentkező enyhe vagy erősebb fáradtság-érzést, pedig nagyon nem mindegy az folyamatos alvásdeficit  a hosszú távú negatív hatásai miatt.

Az is lehet a fáradtság, kialvatlanság jele, ha nem is tudjuk, hogy mentünk át a kereszteződésen, vagy elfelejtünk lemenni a kitűzött  autópálya lehajtónál.. Lehet, hogy csak bebóbiskulunk egy-egy pillanatra, és máris megvan a baj..

A konferencián részt vevő szakemberek a pozitív példák között említették, hogy a kutatások szerint már az emberek kb egyötöde használ alkalmanként alvásfigyelő eszközt, azaz úgy tűnik valami elkezdődött a tudatosságban. Van már Alvás nagykövet is, és idén is több szálloda, hotel kapta meg a “Sleepfriendly” alvásminősítést, ezzel igazolva, hogy nem csak az számít egy-egy szállásnál, hogy milyen a wellness, mennyi étel kerül a svédasztalra, de bizony annak is kiemelt szerepe van, hogy ténylegesen tudjunk regenerálódni a pihenésünk, nyaralásunk ideje alatt..

Borítókép: Alvás Világnapja a Magyar Tudományos Akadémián (Forrás: Magyar Alvás Szövetség)

Hogyan optimalizáld a stresszt? – Webinar

A NEXT Academy webinar sorozatában ezúttal a hatékony stressz megküzdésről lesz szó: -A stressz működési mechanizmusa szervezetünkben -Mitől leszünk egyensúlyban? -Hogyan mérhető a stressz-szintem? -Tények és tévhitek a stresszről Gyakorlatban alkalmazható technikák -Tanácsok a fenntartható teljesítményed érdekében A legújabb hordható technológia eszközök segítségével mindezek már megismerhetőek, elérhetőek, a stressz pedig optimalizálhatóvá válik.   Nézd meg

Tovább olvasom »

Egy szál virág fizetésemelés helyett?

A nők 89%-át éri hátrányos megkülönböztetés a munkahelyén, ráadásul növekedés észlelhető az előző évhez képest az AVON felmérése alapján. Március 8-án a Nemzetközi Nőnap alkalmából ünnepeljük hát őket, adjunk virágot a munkahelyen a kolleganőknek, ja meg hirdessünk akciót, hogy a mai napon a női ügyfeleink 25% kedvezmény kuponnal tudnak vásárolni! Valóban ez a legjobb módja

Tovább olvasom »

1 nap igazi szabin

Megálltam egy pillanatra a napi rohanásban, kivettem egy nap szabit. De nem azért, hogy elintézzek valamit, hanem azért, hogy TÉNYLEG távol tartsam magam a munkától. Mivel saját vállalkozásokat vezetek, ráadásul jellemzően otthoni munkavégzéssel, így szinte folyamatosan a munkám körül forog az életem, néhány elutazást, nyaralást leszámítva. Nem tudtam, mit fogok majd csinálni aznap, de ahogy

Tovább olvasom »

Munkamánia, Munkaalkoholizmus, hol húzódnak a munkafüggőség határai?

„Alkoholista vagyok és munkafüggő” hangzott el a bulvárosan ütős kezdés Sebestyén Balázs rádiós műsorvezetőtől, az ország legismertebb celebétől. Aztán árnyalta a képet: teljes mértékben nem gondolja magát munkafüggőnek, mert le is tudja tenni a munkát, mikor kikapcsolódik. Ez az egyik olyan eleme a munkához való viszonynak, amit a szakemberek is kiemelnek, ha szeretnénk tisztában lenni

Tovább olvasom »

Az Egészséges Teljesítmény sorozat oldala: